Boeken over de Tweede Wereldoorlog

4 en 5 mei komen er weer aan. Op die dagen staan we even stil bij de Tweede Wereldoorlog. Ik persoonlijk ben erg geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Ik lees er enorm veel over, zowel fictie als non-fictie. Hier deel ik een aantal boeken met jullie, die mij diep raakte en nog lang bijbleven. Ik heb ook geprobeerd wat onbekendere boeken er tussen te stoppen, aangezien we allemaal Anne Frank wel kennen.

maus

Maus – Art Spiegelman
Combined for the first time here are Maus I: A Survivor’s Tale and Maus II – the complete story of Vladek Spiegelman and his wife, living and surviving in Hitler’s Europe. By addressing the horror of the Holocaust through cartoons, the author captures the everyday reality of fear and is able to explore the guilt, relief and extraordinary sensation of survival – and how the children of survivors are in their own way affected by the trials of their parents. A contemporary classic of immeasurable significance. (Goodreads)

Ik kreeg dit boek twee jaar geleden voor mijn verjaardag van een vriend. Hij had het speciaal voor mij uitgezocht waar ik hem nog steeds erg dankbaar voor ben. Het is een graphic novel, maar dat doet niks aan het verhaal af. Ik denk dat het verhaal daardoor nog sterker naar voren kwam. Er zit ook veel symboliek in het verhaal wat ik erg indrukwekkend vond. Zo worden de mensen niet als mensen afgebeeld maar als dieren. Joden zijn muizen; Duitsers zijn de katten en de Polen als varkens. Het verhaal is ook nog eens op waarheid gebaseerd. Absoluut een aanrader!

De boekendief – Markus Zusak
Duitsland, 1939. Liesel is pas negen jaar oud wanneer ze door haar moeder naar een pleeggezin wordt gebracht. Een van haar geliefde bezittingen is een zwart boekje, dat ze vond op het graf van haar broertje. In de jaren dat Liesel bij de Hubermanns woont, wordt ze een gewiekste boekendief. Tijdens de verwoestende bombardementen klampt ze zich in de schuilkelder vast aan haar schatten. Dit is een verhaal over moed, vriendschap, liefde en overleven, dood en verdriet, verteld door de ogen van de Dood, een toepasselijke verteller. Maar zal hij haar ook sparen? (Goodreads)

Een indrukwekkend boek met een aparte schrijfstijl. Vanuit Duits perspectief geschreven maar goed beschreven hoe hun leven ook anders werd door de Nazi’s. Denk je dat het boek te dik voor je is, kijk dan de film. Weliswaar niet zo goed als het boek maar als nog een redelijk verfilming.

De bibliothecaresse van Auschwitz – Antonion Iturbe
In concentratiekamp Auschwitz is pal onder de ogen van de nazi’s in het geheim een schooltje opgezet. Daar waar boeken streng verboden zijn, verbergt de veertienjarige Dita onder haar jurk de kleinste en meest clandestiene bibliotheek die ooit heeft bestaan. De acht boeken worden door haar en de andere kampgenoten gekoesterd als schatten. Dita geeft niet op en verliest nooit de wil om te leven. De verhalen voeren haar mee naar een andere wereld. (Goodreads)

Een schitterend relaas van een meisje in Auschwitz, de hel op aarde. Hoe ze zich niet klein liet maken door de nazi’s en ook nooit de moed opgaf, wat er ook om haar heen gebeurden. En ook dat verzet in kleine daden kan zitten.

De poppenspeler van Warschau – Eva Weaver
Vlak voor de Tweede Wereldoorlog woont Mika, een veertienjarige Joodse jongen, in het getto van Warschau. Wanneer zijn grootvader op straat wordt doodgeschoten, erft Mika diens jas. In de voering van de jas vindt hij een handpop. Zo wordt Mika poppenspeler. Hij vermaakt de kinderen van het getto maar wordt ook gedwongen voor de Duitse troepen op te treden. Tot op een dag het hele getto wordt ontruimd. Samen met zijn nichtje Ellie gaat Mika ondergronds. Een van zijn poppen, de prins, reist mee met de Duitse soldaat Max naar de hel van Siberië. Het zal twee generaties duren voordat Mika’s poppen weer herenigd worden. (Goodreads)

Over een jongen die moet overleven in het getto van Warschau waar dagelijks mensen sterven, iedereen in angst leeft en altijd honger is. En hoe je soms tegen je principes in dingen moet doen om te overleven.

Zeg me wie ik ben – Julia Navarro
Een onvergetelijke vrouw: bourgeois, revolutionair, minnares, spionne, moordenares.
Een pageturner: liefde, politiek, intrige en verraad.
Een monumentale roman over een allesbepalende keuze in het leven.
Een journalist wil meer te weten komen over zijn overgrootmoeder. Het enige wat van haar bekend is, is dat ze vlak voor de Spaanse Burgeroorlog het land ontvluchtte en daarbij haar man en kind achterliet.
Hij gaat op onderzoek uit en ontdekt wat voor bijzondere vrouw deze Amelia Garayoa is geweest, wier leven zich afspeelde in de grote politieke brandhaarden in het Europa van de 20ste eeuw: Spanje ten tijde van de Burgeroorlog, Rusland in de tijd van Stalin, nazi-Duitsland, fascistisch Italië en het naoorlogse Berlijn tot aan de val van de Muur in 1989.
Vier mannen veranderen het leven van Amelia voorgoed: de zakenman met wie ze een verstandshuwelijk aangaat, de revolutionair met wie ze wegvlucht, de journalist die haar aan de Britse geheime dienst voorstelt en de nazi die, ondanks zijn afschuw van Hitler, Duitsland nooit zal verraden. Geconfronteerd met onrechtvaardigheid en onvrijheid besluit de strijdvaardige Amelia, zelf het slachtoffer van een fatale keuze die ze vroeg in haar leven heeft gemaakt, dat ze niet langer neutraal kan blijven. 
(Goodreads)

Een verhaal dat zich door heel Europa afspeelt. Niet alleen in nazi-Duitsland maar ook tijdens de burgeroorlog in Spanje en tijdens Stalins grote zuivering in Rusland.

De verhalenvertelster – Jodi Picoult
Sage werkt in een bakkerij. Ze raakt bevriend met Josef, een aardige oude man die vaak met zijn hondje door de buurt wandelt. Tot de dag dat hij haar een foto van zichzelf laat zien in SS-uniform, vertelt dat hij wil sterven en haar
vraagt hem daarbij te helpen. Sage weigert. Haar grootmoeder, Minka, met wie ze een sterke band heeft, is een overlevende van de Holocaust. Ooit was Minka een vrolijk meisje dat ervan droomde schrijfster te worden. Maar die dromen vielen in duigen toen ze naar Auschwitz werd gedeporteerd. 
(Goodreads)

Een van mijn favoriete op het gebied van Holocaust fictie. Het is zo vreselijk goed geschreven. Ook al is het fictie, het leest als non-fictie. Zo schrijft zo gruwelijk en weet de hel van de kampen verrassend goed te beschrijven.

Rose onder vuur – Elizabeth Wein
Rose Justice is een jonge pilote van de Air Transport Auxiliary in WOII. Na een geheime vlucht komt Rose terecht in Ravensbrück, het beruchte vrouwenconcentratiekamp. Onder afgrijselijke omstandigheden put Rose hoop uit de loyaliteit, moed en vriendschap van haar medegevangenen. Is dat voldoende om het lot te ondergaan dat onherroepelijk voor haar ligt?  (Goodreads)

Een young-adult over de tweede wereldoorlog. Wein wist me te verrassen met haar verhaal over Ravensbrück. Ondanks dat het verhaal ontzettend zwaar is, leest het niet zo.

Dit waren mijn aanraders van boeken over de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard zijn er nog veel meer! Wat zijn jouw aanraders of welk boek zou jij graag willen lezen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s